Аналіз стану харчування у 2018-2019 навчальному році

Станом на 31 травня 2019 року всі вихованці комплексу (молодші школярі по 31.05.2019 р. включно) щоденно отримують трьохразове гаряче харчування на суму 33,96 гривень, діти ясельного віку – на суму 20,70 грн.

Аналіз організації харчування в 2018-2019 навчальному році засвідчив, що старша медсестра Василенко М.О., шеф-кухар Горохова Р.М., комірник Щербакова О.В., кухарі харчоблоку організовують харчування дітей відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 р. зі змінами та доповненнями, затвердженого наказом Мінмолодьспорту України та МОЗ України від 26.02.2013 року за № 440/22972.

Відпрацьовані і витримуються режим та графік харчування дітей дошкільних груп та учнів початкових класів. Виконуються правила приймання продуктів харчування та продовольчої сировини гарантованої якості, на всю продукцію є сертифікати якості. Щоденно здійснюється бракераж сирої продукції та готових страв. В цілому виконуються вимоги до складання меню-розкладу, виготовлення страв, надання дітям готових страв. Чітко ведеться облік дітей, які отримують безоплатне харчування.

Педагоги комплексу протягом навчального року активно працювали над підвищенням культури харчування вихованців. Значну увагу цьому питанню приділялють всі вихователі закладу. В групах і класах педагоги приділяють увагу питанням етики, культури прийому їжі, естетичного оформлення приміщень їдалень, організації чергування дітей в їдальнях, проводять бесіди, позакласні заходи тощо.

Медична сестра закладу здійснює систематичний контроль за організацією та якістю харчування дітей в закладі. Сплановані і проводяться заняття з обслуговуючим персоналом. Питання організації харчування дітей систематично (кожного першого понеділка місяця) розглядаються на нарадах при директорові, висвітлюються на сторінках сайту ЖНВК № 25. Регулярно проводяться опитування батьків щодо стану організації харчування дітей.

У 2018-2019 навчальному році в закладі активно працювала комісія по контролю за організацією харчування. В жовтні 2018 року, в березні та травні 2019 року на нараді при директорові голова комісії Богайчук О.А. проінформувала педагогів про роботу комісії, про питання, що вивчалися комісією протягом навчального року. Аналіз організації харчування, проведений комісією, показав, що шеф-кухар Горохова Р. М., комірник, кухарі харчоблоку організовують харчування дітей відповідно до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах. Відпрацьовані та витримуються режим та графік харчування дітей дошкільних груп та учнів початкових класів.  Велика увага приділяється організації правильного харчування, дітей, забезпеченню асортиментів продуктів відповідно до перспективного меню, технології та якості приготування страв, організації харчування в группах та класах. Виконуються правила приймання продуктів харчування та продовольчої сировини гарантованої якості, на всю продукцію є сертифікати якості. Щоденно здійснюється бракераж сирої продукції та готових страв. Комісією зроблений висновок, що в закладі у 2018-2019 навчальному році було організоване раціональне, збалансоване, безпечне харчування відповідно до віку і стану здоров`я дітей. Їжа завжди свіжоприготовлена, доброякісна, має привабливий вигляд і гарні смакові якості.

 

Аналіз виконання норм основних продуктів харчування з вересня 2018 року по травень 2019 року  (денна норма на одну дитину в грамах)

 

№ п/пНайменування продуктуНормаВиконано у грамахВиконано у %
Сад
1Хліб житній4039,899
2Хліб пшеничний807897
3Борошно пшеничне2520,682
4Крупи, бобові, макаронні вироби454395
5Картопля190191100
6Овочі різні23018078
7Фрукти, свіжі, цитрусові1007272
8Соки705680
9Цукор453680
10Масло вершкове2120,798
11Олія98,291
12Яйця, штук2321,292
13Молоко, кисломолочні продукти40033583
14Сир кисломолочний453476
15Сир твердий52,855
16Сметана107,878
17М’ясо, м’ясопродукти1008585
18Риба, рибопродукти4531,369
 ВСЬОГО:

(середній показник виконання у %)

  84%
 Виконання грошової норми:

З вересня по грудень

28-3028-32100%
 Виконання грошової норми:

З січня по травень

33-9633,6599%

 

Причиною недовиконання норм є систематичне підвищення цін на продукти харчування і недостатня вартість харчування, визначена міською радою.

Водночас, всі  напрямки  роботи  закладу  по  забезпеченню  якісного, збалансованого  та  повноцінного харчування дітей вимагають системного та активного продовження і розвитку.

 

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Translate »